Současnost | 2021 | 2019Historie

  • Robert Staniczek – zpěv
  • Honza Staniczek – klávesy
  • Marek Frait – kytara
  • Štěpán Havel – baskytara
  • Honza Čuma – bicí
  • Filip Zeiner – kytara

Robert Staniczek je hlavní kmotr kápo Helmutů, a byl to právě on kdo je v roce 1986 založil na Elgartce. Původně začínající jako divadlo Helmut & Hilda se kapelní hudební podklad stal hlavním směrujícím bavičem, a od té doby už Robík stojí se začerněnýma brýlema před mikrofonem a pěje helmutský hymny. Když zrovna něpel, pracoval ve studiu a skládal muziku pro ostatní lidi. Současný revival celé kapely přišel právě od něj, protože mu už živé hraní chybělo („Pojďte si prostě zahrát, vole“).

Honza Staniczek se v Helmutech objevil jako klávesový maniak před natáčením desky. Kdo jiný než on by tento post mohl v dnešní sestavě zastoupit. Jako jedinej člen kapely uzvedne bez větších obtíží svýho mladšího bratra Roberta, čímž je v pozdních fázích večera nepostradatelný. Při vzácné příležitosti kdy neprodává baráky, ukazuje za klávesama pohyby jimiž by roztančil i tu nejstydlivější bytost pod sluncem. Bratři Staniczkové tedy udržují původní koncept helmuťáků, a drží svoje mladší spoluhráče pěkně v lati.

Marek Frait se narodil ještě těsně v minulém století. 90. léta ho pronásledují od mala, jelikož jeho otcem není nikdo jiný než Robert Frait, basák brněnské „s*át na komouše“ kapely Franta Jetel. K basové kytaře přičuchnul už na základní škole. Netrvalo dlouho a přidala se do jeho zálib i kytara elektrická, na kterou teď šmrdlá nejčastěji. Čas mezi zkouškama vyplňuje především studiem architektury, kouřením a upravováním si svého kňoura. Momentálně spolu s Honzou Čumou (se kterým si prošli již několika projekty) hrají i v dalším alternativním uskupení MMNK, které se teprv formuje.

Štěpán Havel drží titul nejmladšího helmuta. Tento prznič baskytary už od roku 2015 hraje s Honzou Čumou v kapele Kuležák, kde se společně otrkali jako rytmická sekce. Aby udržoval stříkačkovského ducha, studuje na Elgartce, kde ho mají všichni učitelé rádi. Stříhá se zásadně jednou za měsíc a každým dalším pivem se snaží kultitovat svoji rostoucí vanu.

Honza Čuma chodil na Slovaňák spolu s Markem Fraitem, a v té stejné době hrál už se Štěpánem v kapele, díky čemuž se s oběma klukama zná velmi dobře. Na bicí se naučil z nutnosti, jelikož nemohl najít žádného jiného bubeníka. Společně se svým otcem Alešem Čumou (Bratrstvo), který v Helmutově Stříkačce hrával jednu dobu na basu, brnká v kapele Gustavo Rojo na kytaru. Kromě této kapely je i zakládající člen Kuležáku a součástí nově vznikajícího projektu MMNK.

Filip Zeiner, narozen 21.3.1975. Nebýt mého příchodu na svět, nestalo se ten den vlastně nic zajímavého. Čistokrevnej brňák, kterému v krvi koluje po prababičce španělská krev. Možná proto v sobě neustále svádí boj rockového bouřliváka s nenapravitelně romantickým snílkem. Kytara je na mé cestě ode zdi ke zdi tím pravým pádlem, které mně pomáhá udržet správný směr.